Home

Motor tak boleh start lepas hujan

Motor tak boleh start lepas huja

  1. yak tak sampai tu
  2. yak buflo caberetor dan setelah di buang baru blh Start.motor baru tukar spark flug dan servis
  3. Tadi motor saya kena hujan, tak boleh start. Lepas cuba cara mcara macam dalam post ni motor saya pulih semula. Terima kasih lagi sekali. Balas. Mad Malaysia. April 16, 2018 at 1:40 pm . Alhamdulillah Terima kasih kembali. Balas. comander n_danial. Mei 4, 2018 at 12:19 pm . Sangat membantu.. Moto membe rosak haritu.. seb baik saya baca kat blog.
  4. READ Start Kereta Bunyi Tak Tak Tak? Ini Puncanya. 2. Gear LEVER pada 'D'. Memang bunyi punca ni macam kelakar tapi memang ramai yang mengalami masalah kereta tak boleh start disebabkan Gear lever berada selain dari 'P'. Please jangan gelabah dan tukar gear lever anda kepada 'P' dan semua akan kembali normal. 3

Fire Starting Automobil: Masalah Ignition Motorsikal Tak Hidu

  1. Selalunya baju hujan masuk air lepas 1-2 tahun pakai dan kena tukar baru. Nak tahan lama? Baca sini! Baju hujan merupakan satu kelengkapan yang wajib untuk setiap penunggang motosikal. Biasanya penunggang motosikal akan dapat baju hujan secara percuma apabila dorang beli motor baru atau motor terpakai dari kedai motosikal. Tetapi, korang mesti.
  2. Lepas tu enjin mati balik dan langsung tak boleh nak 'start'. Tak ada cara lain, terpaksalah menolaknya dalam keadaan hujan lebat. Ketika itu dalam hati risau juga jika ada lori atau kereta yang tak nampak saya
  3. yak tak sampai tu. saya bawak pergi bengkel, diorg just ketatkan nat kat bahagian ekzos tu, tapi bila basuh, still jadi lagi. Mohon penjelasan yea sebab jenuh nak kena tolak bila hujan
  4. motor susah hidup waktu pagi sila guna choke. Motor susah hidup pada waktu pagi atau lebih tepat di waktu dingin sejuk adalah satu masalah cukup biasa terjadi dan akan menyusahkan pemilik jika tahu cara menyelesaikannya tambahan jika berlaku pada motor baru dibeli lagi membingungkan pemilik..tak mungkin motor baru dah rosak..Jadi jangan fikir bukan-bukan motor nak kena overhaul atau sebagainya.
  5. 4. airfilter pun boleh jugak kalau tak rapat ikatannya atau pun air terpercik masuk melalui lubang induction. kadang kala, basuh moto pun boleh menyebabkan air masuk. symptom dia, enjin boleh start, boleh idle tapi kalau kita pulas throttle, enjin sebu atau mati. kalau enjin kuat (SBK), kita bleh ram je sampai air tu ikut petrol terbakar skali
  6. Spark Plug ini punca motor anda boleh hidup/ start dengan lancar jika pembakaran yang dihasilkannya adalah bagus. Jika enjin motor tak boleh hidup, berkemungkinan besar disebabkan Spark Plug sudah rosak dan tidak dapat menghasilkan pembakaran yang mencukupi atau sempurna untuk menghidupkan motor
  7. yak kereta menunjukan nk habis terus saya pergi isi

RM 180. tak fikir sangat pasai motor tiba2 semput tadi. It is known as the Spark 135/135i in Thailand, Sniper/MX 135 in the Philippines, Jupiter MX 135 LC in Indonesia, 135LC in Malaysia, Exciter 135 in Vietnam, and Crypton X 135 in Greece. , Ltd , Japan. Lc135 semput Lc135 semput - bff Aku nak kau tahu bahawa somewhere dekat dunia ini, ada seorang ibu yang menghidapi kanser; yang sanggup bawa anak istimewanya naik motosikal bawah hujan lebat - untuk fight untuk peluang dalam dunia yang dia langsung tak memahami, dan anaknya langsung tak berkelayakan Tapi mungkin saya boleh tolong ajar macam mana nak tulis. Kemudian nanti Abang ni boleh sambung buat kat rumah. Abang Lejen dan Makcik tak membantah, so aku terus masuk skrip What Makes a Good Resume aku. Contoh resume aku dalam Bahasa Inggeris, dan budak itu macam tak educated sangat, so aku cuba gunakan bahasa mudah

In a way, saya merasa bertuah sebab naik motor je dan tak perlu takut dengan traffic jam ni. Cuma kalau hujan dan tak sempat tukar baju hujan tu, terpaksalah berbasah-basah sedikit. Saya kesian sebenarnya golongan 9-6 yang terpaksa meredah jam setiap hari ni Pastu lepas dapat bangun, ada sorang brader ni turun motor dia dan tolong angkatkan motor aku. Yang lawaknye, aku terus try start motor aku tapi tak boleh nak start. Bila dah agak 10 kali aku try kick start tak boleh jugak, aku bawak motor aku ke pembahagi jalan Aku cepat2 naik motor. Aku dah tak dengar izza cakap apa masa tu. Yg aku ingat aku gesa izza suruh cepat sikit. Lepas seminggu kejadian tu baru aku cerita kat izza. 24/10/2016. Hari first kami exam kat BK1 (Bilik Kuliah 1) . Bilik kuliah kolej kami ni jenis boleh camtum dengan BK1, BK2 , BK3 smpai BK4. Exam habis awal , nak balik tapi hujan Tak ambil masa lama (aku dah terbayang 'benda' tu dengan susuk raksasanya mula melangkah dan start kokak otak aku tengah-tengah jalan ni) aku pilih lane paling kanan, dengan kelajuan maksimum (motor pun sedih, honda 110cc je, berapa laju je boleh pegi kalau pulas habis) hahaha, eh, tak lawak siol! Aku banting habis motor tak toleh belakang. Oh hujan eh. Sini panas. Tadi macam nak hujan tapi tak jadi hujan. Aa boleh. Boleh boleh boleh campak je. Campak aje kita bagi kita tengok. Khas untuk Padang Serai kita. Khas untuk para sharer kita. Nasib besar mana nasib? ha itu dia come on wak dah tak ada dah umpannya dah tak ada. Memang ah kau tak start ni untuk paras kita wak

Pada yang tak pernah tengok box Shad ni boleh usha-usha dekat showroom diorang. Sebab admin yakin korang mesti tak tau jenama Shad ini. Admin pun bila buat research barulah jumpa. Sebelum ini dekat atas jalan pun tak pernah jumpa orang yang pakai box Shad. Tapi siapa tahu kan, lepas baca artikel ini korang berminat pulak Minta komen dulu macam mana. Aa hari ni kat sini hujan. Tak tahu tempat anda semua. Kat sini hujan. Aa Ni baru renyai-renyai baru berhenti. lepas itu dia upgradekan nama aa dye motor lepas itu aa tahun sembilan belas tujuh puluh tujuh pula dan motor ini dia dapat soft komponen aa jadi dia boleh dapat buat aa spa dengan brand dia oranglah aa. KF WONG MOTOR SDN BHD. 7, Jalan Timah 1. Taman Timah. 43800 Dengkil, Selangor, Malaysia. Contact Number: 016-914 0191. 012-22843087. Cas bayaran angkut motor naik lori dari Cyberjaya ke Dengkil : RM25

Lepas makan cadangnya diorang nak berkaraoke, tapi last last tak jadi sebab dah agak lewat.Sampai hotel terus berehat. Esoknya kitorang turun sarapan dalam jam 8.30 pagi. Dalam jam 10.30 pagi dah siap check-out.Tapi malangnya, motor salah sorang member rosak (tak boleh start). Lepas tu hujan lebat lak, tapi kejap je. Diorang cadangan nak ke Kemaman, so aku undur diri sebab nak ke Kuantan. Soalan 7 Kereta apa yang orang tak pernah panggil kereta? Soalan 37-42 Soalan 25-36 Jawapan Teksi . Soalan 13-24 Soalan 1- 12 Sketsa Soalan 1 Soalan 2 Soalan 3 Soalan 4 Soalan 5 Soalan 6 Soalan 7 Soalan 8 Soalan 9 Soalan 10 Soalan 11 Soalan 12 Menu Utama Lagi. 24. Soalan 8 Burung apakah yang boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk Baru awal tahun lepas 2019 dah ada tukar compressor dan condenser baru. Sekarang ada simpton aircond tak sejuk bila tak jalan dan ada bunyi hissing. Bila jalan baru aircond sejuk dan hissing sound pun hilang. Tetapi kadang2 masa jalan pun boleh tiba2 bunyi hissing dan kelihatan ada wap putih keluar dari kedua2 lubang aircond sebelah pemandu Join top VCs, angels and strategic partners in accessing deals on the same terms. Invest in vetted startups & exclusive venture funds. Join in OurCrowd's next success

Air masuk kedalam karburator - Cakap Pomen Moto

Running-in distance 1000 km. Antara 0 - 500 km tak boleh lebih 30 kmh, antara 500 - 1000 km tak boleh lebih 50 kmh. Lain macam saranan manufacturer ni, rasanya di Malaysia ni tak ada kot yang bawa bawah 50 kmh, apatah lagi bawah 30 kmh sejauh 500 km! ;p Spark Plug: Periksa dan ganti Spark Plug setiap 6000 km atau 6 bulan Setelah cukup istirahatnya, aku bergegas kembali melanjutkan perjalanan touring. Di langit mendung semakin tebal. Meski banyak yang bilang mendung tak berarti hujan, tapi faktanya setelah saya melewati daerah yang berpantai-pantai tadi, tiba-tiba hujan deras! Eh bukan ding, bukan hujan deras, tapi hujan air. Iya 4-Oktober-2010 Hari Sabtu lepas aku kerja macam biasa. Minggu ni baru cuti Sabtu. Aku plan nak kemas rumah aku yang terlalu banyak barang tu. Tak tau nak mula kat mana. Tapi aku kena buat sesuatu sebab semak jugak fikiran bila tengok terlalu banyak barang ni. Dulu aku ada 3 biji rumah yang mana 2 daripadany Lepas korang dah tahu nak beli motosikal apa, (kalau tak faham, sila baca jenis-jenis motosikal ni dulu), boleh pergi test ride (kalau boleh test ride la) di kedai motosikal berdekatan rumah korang. Selain daripada harga, ada beberapa perkara yang perlu korang pertimbangkan sebelum buat keputusan nak beli

Kereta Tak Boleh Start? - 5 Punca Berserta Penyelesaian

Selalunya baju hujan masuk air lepas 1-2 tahun pakai dan

Lepas repair kali terakhir motor ni langsung dah tak power dan tak boleh pergi jauh. Cuma 70 km sejam aje, itu pun dia mati lepas tukar gear rendah. Dulu masa dia ok kelajuan maksimum ada la dalam sekitar 130 km sejam Orang dah start hisap rokok kat kedai makan balik. Takde dah orang takut takut nak smoke kat mamak, relaks je cucuh balik rokok lepas minum. Menteri Alam Sekitar boleh kata Malaysia tak terjejas dengan perubahan iklimSeminggu lepas tu BOOMMM hujan lebat banjir kat KL. FB dan Google lari dari Malaysia sebab dasar bodoh kerajaan Tak semestinya helmet yang mahal lebih selamat berbanding helmet yang berharga sederhana mahal. (more) Posted in Keselamatan , Panduan and tagged bawak motor , ducati , helmet , honda , keselamatan , keselamatan menunggang motor , menunggang motor , naik motor besar , Panduan , selamat , topi keledar on 21/05/2014 by sembangmotor Setiap komen pembeli diaorang kena rekod dan cari cara penyelesaian untuk improve lagi. Saya dengar Naza pun dah start nak implement six sigma. harap2 lepas ni 1juta kereta yang naza pasang, cuma ada 3.4 kereta jer yg rejek. So takderlah ramai sgt yg beli keta nasib tak baik dapat keta yg ade problem agak2 proton boleh buat macam tu tak (biasa la kan,time hujan atau lepas hujan cuaca akan jadi agak sejuk,jadi cermin kereta akan mudah berkabus) So saya google la macam mana nak hilangkan kabus cermin kereta ni,jumpa la satu petua tu,so try la,jadi sekarang ini saya nak share saya punye pengalaman guna cara yang saya ambil dekat google ni

Tak Susah Mana Pun. 2 hari yang lepas. Aku mengambil keputusan untuk buat medical chekup bagi memenuhi syarat untuk kemasukan ke kolej. Tak boleh tunggu dah. Namun, hujan yang melanda kawasan Pantai Timur bukan penghalang buatku. Mula-mula ibuku memberi cadangan untuk melakukan medical checkup ini di hospital kerajaan Dikongsi oleh Ibaidillah Othman Motor aku dah lah tak seberapa, pastu di aniaya. Kami nak kahwin 18 March 2016 dekat Sabah tapi masih lagi mencari designer baju sebab takde idea lagi kan. Kebetulan gi Majlis Pertunangan kawan tunang aku si (Lyana) lepas tu nampak lah pulak baju dorang, jadi dari situ lah kami start risik [ Salam Tuan, saya nak tanya berkenaan Dmax 4x2 2010 saya, saya baru overhaul 2 minggu lepas, beberapa barang telah ditukar dengan cost 5+++. saya perlu bawak dulu selama 1000 km sbelum perlu tukar sekali lagi minyak hitam dan filter. saya dah bawak hampir 1000 km tapi beberapa masalah timbul, enjin perlu di pump dulu untuk start kalau tak minyak. Motor tak berapa nak okay sangat sebab belum servis lagi. Jalan pun teruk sikit masa dah sampai area ladang kelapa sawit. Aku rasa ada la dalam 40km aku bawa motor masa tu. Last-last sampai juga kat rumah dia. Duduk jap bagi hilang penat, lepas tu terus diorang hidang makanan. Pergh.. Ada sambal tempoyak pulak tu. Lama dah tak rasa tempoyak Moga Ada Keadilan Buat Arwah! - Pa&Ma. Tarikh 27 Mei Akan Diingat, Dah Sebulan Afiq Pergi... Moga Ada Keadilan Buat Arwah! Pasti ramai yang masih ingat kejadian yang sungguh menyayat hati berlaku pada arwah adik Afiq yang diperlakukan tanpa perikemanusiaan oleh suami pengasuh sendiri sehingga meninggal dunia

11 Koleksi Cerita Hantu Rumah Baru Dan Rumah Sewa Yang Boleh Buat Anda Tak Tidur Malam. Jangan sampai kencing malam sudahlah ya. AMARAN: Koleksi cerita hantu dalam artikel ini boleh membuat darah anda berderau dan jantung anda berdegup kencang. Anda juga mungkin susah nak tidur malam. Jadi, hati-hati Boleh juga diguna buat basuh muka lepas bangun tidur. Kadang-kadang nak start enjin pun tak tahu, maklumlah motor macam-macam jenis. Tapi dalam cerita aku ni, tak hujan tapi sejuk sesangat. + Disebabkan aku dan Haq travel dari satu negara ke satu negara (3 negara) dan pergi tempat sekejap sejuk, sekejap panas, sejuk takyah on kipas. Memang selalulah dia lancap dan pancut kat bontot aku. Aku kadang-kadang tu bengang jugak, mana tak nya, dalam sehari aku terpaksa 2, 3 kali tukar kain batik. Habis tu, dah berpalit dengan air mani dia tu. Bila aku tukar seluar track, lagi dia tak boleh tahan. Last-last aku dah tak kisah dah

Dugaan bakal pengantin motor rosak di laluan sunyi

Tayar Apa Sesuai Layan Corner & Tahan Mileage Jauh? Menurut Admin MY Z800, kali ini beliau nak kongsikan tentang penggunaan tayar untuk motor Kawasaki Z800 dan seangkatan dengannya.Sebelum buat pemilihan tayar apa yang nak diguna lebih baik kita fahami dulu jenis-jenis tayar supaya kita dapat tentukan apakah jenis tayar yang sesuai untuk kita Hujan - Peringkat Kuning. Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana yang sedang berlaku di negeri Terengganu (Daerah Kemaman), Pahang (Daerah Pekan, Rompin dan Kuantan) dan Johor (Daerah Mersing, Kluang dan Kota Tinggi) dijangka berterusan sehingga Ahad, 20 Januari 2013

Perhatikan Jok di Musim Hujan Jangan anggap remeh peran alas pantat alias jok. Fungsinya cukup vital menunjang kenyamanan berkendara. Terlebih di musim hujan yang akan datang sebentar lagi. Motor bakal lebih sering dicuci. Begitunya ada pantangan yang tak boleh dilakukan kala mencuci motor. Namun, jika perlakukan salah, akhirnya ikut merusak kualitas jok aku. Supaya nanti aku tak ulangi lagi kesilapan aku ni hahahaha. Okay aku buat story ni jadi simple. Ceritanya macam ni. Macam biasa la aku balik kerja/praktikal dari kilang dalam pukul 5.10 petang tu. Aku macam kelam kabut sikit sebab langit dah gelap. Ingat keluar awal boleh la lepas dari hujan. Lenjun jugak aku 1 Botol boleh dapat 5 layer. 1 layer boleh bertahan selama 2-3 bulan mengikut cuaca malaysia. 1 Botol untuk sebuah kereta sedan boleh guna selama 10 bulan. 1 Botol Beast Coating boleh guna pada 5 buah kereta sedan Lepas tu kitaorang terus ke Menara Tele. Kat sini view pun boleh tahan power. Atas menara tu view dia memang keren banget la kata orang kat sini. Tapi kitaorang kejap je sebab hujan dah start turun. Pergi bulan November ni bestnya orang tak ramai sebab bukan peak season, so kau takyah nak bersesak sesak

Fz150i : Masalah Yamaha fz Mati dan Penyelesaiannya

Budak Yang Tak Ada Resume Hari Sabtu lepas, aku ke Melaka bersama team aku dari Leaderonomics.Kami ke sana untuk megendalikan CV Clinic bagi pengunjung Temu Duga Terbuka SL1M Zon Selatan. Tujuan Klinik ini untuk menyemak resume graduan muda (dengan percuma), dan memberikan mereka tips untuk memperbaiki resume tak bnyk beza pun dgn bigbike 250cc yg lain. cuma blade ni ada part yg boleh kacuk atau local yg murah sikit dr orginal. Untuk bab maintenance pun mmg ada entry yg spesifik. ada satu entry pada may 2016, yg bertajuk Naza Blade 250gtr monetary usage. Jarak antara Batu Gajah dengan Manjoi tu dalam 20 km je, since angah naik motor, takde lah terasa jauh sgt. So hujan lebat giler, after angah dah setel jumpa kawan dia tu, angah decide untuk balik ke batu gajah, tapi unfortunately keadaan hujan yang terlampau lebat, tak mengizinkan angah untuk balik, and angah kata dia susah nak bawa motor.

Punca motor susah hidup waktu pagi - Cakap Pomen Moto

Sepanjang pejalanan cuaca elok je cuma tak berapa banyak sangat kereta je waktu kami lalu. Tetiba langit mula semakin gelap dan tak lama lepas tu hujan mula membasahi bumi tapi tak terlalu lebat lah. Waktu ni mata mula kabur-kabur sebab silau bila hujan terkena di cermin kereta. Semua budak-budak dan kakak dah mula tertidur Car wash ni biasanya musim hujan memang jualan drop habis. Tak cukup nak bayar overhead. Lagi teruk lagi, tahun 2018 haritu, musim hujan start awal. Tak sempat buat duit masa tak hujan. Dengan buat flow mesin marketing yang tersusun, jualan kat car wash ni meningkat dari RM12,000 (Okt 2018) ke RM25,000 (Nov 2018) terus ke RM29,000 (Dec 2018)

Minggu depan (esok la tu) dah start minggu test 1. Esok ujian AUTOCAD 3D, Rabu ni ujian numerical method. Minggu 6 ada test fluid mechanics 2. Minggu 7 ada mechanics of material 2. Jadi kesimpulannya lepas ni aku makin sibuk la. Oleh kerana lepas ni aku akan makin sibuk, jadi minggu 4 ni boleh kata hari2 aku pegi casting haruan Zaman sekarang musim dah tak boleh diagak.. Bila nak panas bila nak hujan.. Bumi dah berubah kondisinya.. Cuaca pun tak menentu.. Tapi paling perit kalau jam 5.30 hujan start turun.. Punggung dah tak senang duduk nak balik tapi kat luar hujan plak.. Lagi lagi macam Kita yang memang kerja outdoor tak duduk kat office ni. Saya baru topup gas aircond sebulan lepas. Lepas topup gas aircond kembali sejuk. Tetapi lepas sebulan atau 2 hari lepas, aircond hanya kuar angin je, tak sejuk langsung. saya sentuh paip airconde dalam ruang enjin pun rasa tak sejuk langsung, sebelum ni walaupun enjin panas, paip tu tetap rasa sejuk sampai merwap

Ayah aku start s4kit lepas mak aku beranak adik bongsu aku. Mula - mula tu ayah macam kena skiz0, selalu nampak bende bukan - bukan dan cakap sorang - sorang. Kau boleh bayang depr3ssion mak aku aIami? Lepas beranak adik aku ayah terus s4kit yang teruk. Bila ayah aku dah s4kit, dia dah tak kerja 15 Titik Panas Terdeteksi di Riau, Hujan Bakal Turun Malam Nanti. Ilustrasi titik panas. [Shutterstock] BMKG terus mengimbau masyarakat untuk tidak melakukan aktivitas yang memicu terjadinya kebakaran hutan dan lahan. SuaraRiau.id - BMKG mencatat sebanyak 15 titik panas atau hotspot tersebar di tiga wilayah di Riau, Minggu (25/7/2021) Lepas tu mandi dan rehat. Tidur dan bila tersedar dah hampir 10am. Bersiap untuk bertolak balik. Masa tu terpaksa fikir, nak ride atau hantar naki lori je. Hati saya suruh ride juga sebab walaupun perlahan, rasanya boleh sampai SenangWang. Jaraknya lebih kurang 200km. Start motor. Tak ada apa-apa perubahan, satu piston saja yang hidup Ada jalan kat depan yang berpasir dan papan tanda 'awas' tu jauh sangat, aku tak nampak. Aku pun satu. Pergi tekan brek depan. Terlupa pula ada brek belakang. Boleh pula terlupa ek.. Hmmm.. biasa la tu. Tak selalu guna. Lepas tu apa lagi. Terseret la kt tepi jalan tu ha. Nasib baik la terjatuh motor dekat je dengan rumah

Saya tak pasti, adakah sebab waktu ini memang tak ramai yang nak sewa motor ataupun mereka memang mesra. Bersiar-siar sekeliling pulau pangkor Kata brader yang bagi sewa motor tu dekat saya, ko jalan je mana-mana yang rasa boleh lalu, agak-agak jalan tu terputus atau jalan mati, baru patah balik compression tak kuat. sistem tersumbat. fuse compressor aircond putus. kipas pusing slow. radiator tersumbat. magnet rosak. relay rosak. Sebelum proceed untuk tukar compressor, pastikan dah check betul-betul dan pastikan masalah sebenar dahulu. Dan banyak lagi punca yang lain Bila hujan dah reda, kalau ustazah larat nak drive, ustazah baliklah. Aku membuat keputusan tapi bukan bermakna aku menghalaunya. Aku membuat keputusan tapi bukan bermakna aku menghalaunya. Aku hanya tak ingin memaksanya untuk terus berada di rumahku

redah ujan, semput dan mati - forumotion

Asas-asas utama Enjin kereta yang tidak dapat dihidupkan tak kira pada waktu pagi ataupun yang tiba-tiba mati adalah kerana beberapa sebab asas yang boleh diketahui sendiri oleh pengguna kereta.Terdapat beberapa kaedah untuk mengenalpasti masalah enjin anda jika ianya tidak boleh dihidupkan samada ketika enjin panas mahupun ketika ia sejuk Starter motor ni memang penting untuk hidupkan motorsikal korang. Mungkin Starter motor dah rosak. Nak kena buka checking apa masalah dia.Keluar starter motor dan test dengan bateri. mungkin carbon starter ajer kotor kena bersihkan dulu. 5- Periksa Spark Plug Kadang tu Spark plug pun ye jugak motor tak boleh hidup . motor rs150 saya tiba2 xblh start pkai starter tangan, sblum tu tiba2 mati ketika tengah free gear. tapi blh start guna kaki. nasib baik ada starter kit kakiPastu signal dan lampu belakang sblum ni menyala kalo suis on tanpa enjin start..skrg bila tibe2 mati..lampu belakang dan signal akan menyala bila enjin start sahaja. kalo enjin stop lampu xfungsi..adakah masalah bateri? tapi lampu. nak tanya. . signal motor sya boleh tdk hidup. . wiring baru. .relay dh tukar baru. .tpi still x hidup. .mcm mna fix masalah signal motor sya. .lgi satu bila swicth off lampu depan,lampu belakang pun ikut swicth off jgk.memang mcm tu ker boleh share pndapat tk. .(Motor RG sport 110) Reply Delet 3. Bersihkan Air Filter. Kalau tak boleh bersih, tukar baru. Kalau ada modal, beli K&N, mahal sikit, tapi boleh cuci. 4. Check rantai, letak gris 2 minggu sekali kalau selalu jalan, atau setiap kali lepas cuci atau kena hujan. Rantai rosak, dia makan sprocket sekali. Chain Lube baru brp RM. Nanti tukar chain baru pun kena labour charge dan GST. 5

Kenali Punca Enjin Motor Tidak Boleh Hidup (Start) ~ Blog

Bahagian depan bawah lampu2 tue tak boleh tembak air.. Tq bro galol! lepas pancit air kat situ, lampu motor jadi bengong. Ada ke motor aku bila on lampu menyala lepas tu off lampu, lampu still menyala. Gelabah kejap aku time tu, biar dulu kering tempat tu then start enjin balik dah ok. Nmpk mcm bangla yg cuci tu cuba2 start motor tapi. Dari sini kami start convoi 3 biji motor menuju ke Krabi. Memangterasa jauh sebab pinggang dah mula rasa sengal-sengal. Al maklum selam 3 tahun motor aku EX5 tu aku beli, baru jalan 1500 km. Apa nak kata, tak telajak naik motor, tak kan nak patah balik. Teruskan!!Kami berhenti bila perjalan mencecah 100 km untuk isi minyak. Rehat tak melebihi. Assalamualaikum kepada pembaca blog Motecmat. Pada ruang ini saya ingin menceritakan sedikit sebanyak pasal repair electrical kereta,jika anda masalah pasal electrical kereta seperti power window,lampu tak menyala,horn tak berbunyi dan lain2 lagi masalah la,termasuk kalau ada masalah engine punyer wiring, Motecmat boleh buat wiring kereta anda kemas kembali dan berfungsi dengan elok.cuma nya. Maklumlah, motor mana ada bumbung. Tak macam orang ada-ada, pakai kereta mahal-mahal. Mana kenal panas terik, hujan panas. Buka pintu, masuk kereta, on aircond, on radio, oh nyaman. Orang pakai motor, panas terik, hujan lebat, kena hadap je la. Budak muda baru bekerja, 2/3 gaji dah habis dekat kereta. Nak pakai motor segan, tak style Aku angkut sekali naik motor hujan time tu ehh dapat lagi satu tanda dekat dagu. Time ni aku memang redha je nasib aku. Sebulan lepas tu, kebetulan motor aku tak berapa nak sihat. Aku bawaklah motor EX5 atok aku yang buat round kampong tu. Motor tu memang tak laju pun. Paling laju 70 je meter boleh pergi. Tapi kalau benda nak jadi maka jadi.

10 sebab enjin tak boleh hidup! ~ unleash your confusio

Lepas tu dia blah. Aku start motor balik dan drive motor aku perlahan-lahan. Aku macam sengal sekejap. Lepas dalam 20 minit, aku stop kat kawasan rehat sebelah plaza tol, evaluate balik keadaan aku dan motor. Motor aku rosak tak teruk sangat, tapi kaki kiri aku rasa macam sakit sangat untuk masuk ke dalam sana tu, kitorang kena naik motor, so lepas parking kereta, naik motor dalam 5 minit, lepas tu jalan kaki 1.5KM untuk sampai ke air terjun utama tu. nampak macam leceh kan? tapi tak pun sebenarnya. okay je. sebab masa naik motor tu pun, pemandangan dia boleh tahan Cuba tgk gambar tu. Ok je depa kerja. Tu sebab poster tak muat, kalau boleh, ramai lagi aku nak masukkan. Ada yang tanya ngan aku boleh tak dah dapat program kat Uni tu, kemudian kita TOLAK sebab tak minat (alasan sebab kene isi 12 pilihan uni, yang mana, minat 5 je, lain semua main isi (ko memang tak bersyukur dik, sorry to say!!

Masalah motor lc 135 semput - elgb

Lepas basuh enjin, lampu check enjin menyala.. kereta sya jadi semput & speedometer tak funtion then sya dh tular sensor halfcut back to normal. Sebelum ni mmg penah basuh enjin tp tak pernah jd mcmni. Seminggu lepas tu hujan sgt lebat lampu check enjin sya menyala. Tp esoknya lampu padam.smpai sekarang ok. Boleh tn bagi pandangan. Tq. Balas Pada kami kenal tak lama, terus kahwin.. banyak kenal baik buruk perangai pun lepas kahwin. tak tipu, banyak juga sikap dia yang aku tak suka. tapi kita semua ni tiada yang sempurna. aku pun banyak kekurangannya. aku mengharapkan agar kami tetap bersama sehigga ke syurga. LEPAS HANDBRAKE TAPI TOLAK GEAR 'P' = CACI MAKI HAMUN. Semalam aku pergi rumah sewa lama untuk kutip sisa-sisa barang yang masih tertinggal waktu pindah rumah dulu...dah tak banyak barang yang tinggal...yang banyak cuma tinggal kenangan jek especially kenangan yang ni; TERSEPIT DI AWAL RAMADHAN. Sampai rumah lama ngam-ngam hujan turun dengan. Nasihat aku kalau tak berani jangan menggatal tangan nak cuba..o.k. Step 1 : Mula2 korang on kan aircond pastu check kat remote setting pada `cool' dan fan maksimun (pastikan jgn set pada auto pulak). Step 2 : Pergi kat outdoor cuba rasa pada paip copper sejuk ke tak kemudian tengok kipas kompressor tu samada berpusing atau tak berfungsi

1. Motor mesti dah servis. Tukar minyak hitam, coolant, cek bateri, tayar mesti dalam keadaan ok. Digalakkan untuk menggunakan tayar jenis tubeless. Kalau jadi apa-apa, cucuk je ulat tu. 2. Kelengkapan ketika kecemasan. Baju hujan, pam,set untuk buka skru dan nat ( spanar,playar dan sebagainya). Kalau boleh cari juga jaring yang macam ni 1. iafm ( engine bunyi seperti org bertukang tak tak tak ) RM 350-RM400 siap pasang . 2. purge valve ( bunyi tiktik tik masa engine panas dan minya kuat ) RM 120 siap pasang . 3. tensinor bearing fan belt ( bunyi nyit nyit nyit bunyi tikus masa engine start ) RM 200- rm25 Tiada Resume. Cerita ini bermula sekitar lunch hour, masa tak ramai pengunjung dekat booth kami. Hanya tinggal aku, dan seorang lagi colleague (yang duduk jauh dari aku, so dia tak nampak apa yang berlaku). Seorang pemuda kurus yang memakai t-shirt Lejen berjalan masuk ke booth kami, diikuti seorang makcik berbaju kurung sekitar 50+ tahun Kalau EX5 bukan tak boleh gi Putrajaya cuma pinggang kene tahan le (absorber EX5 keras). Kalau untuk long distance mmg digalakkan pakai LC. Saya pernah pinjam EX% dr damansara ke rawang pun mcm nak patah pinggang , almaklum ler dah berumur, kalau awk muda lagi saya rasa boleh tahan kot lepas ni nak kena tukar EST & TPS sensor pulak. duit dah bnyk habis. masa dah bnyk habis. jadi sejak lebih kurg waktu bln 2 mcmtu.. motor masih xok. bukan rosak, minor problem je. tapi annoying yg amat. dan kita pun jadi cuak takut problem makin melarat, nnt moto breakdown tgh jln atau rosak teruk jadi kos beribu nanti